Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Suspendare Permis
 

Alte informații referitoare la permisul de conducere

În cazul unui accident de circulație în urma căruia au rezultat victime sau pentru săvârșirea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice (dosar penal)

Permisul de conducere reținut pentru implicarea într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat victime sau pentru săvârșirea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice nu se restituie titularului acestuia (indiferent de autoritatea care l-a eliberat, din România sau din străinătate).

Permisul de conducere rămâne în păstrare la Serviciul Rutier pe raza județului unde s-a produs fapta, până la finalizarea cauzei penale, urmând ca, în funcție de soluția pronunțată, să se dispună, după caz, cu privire la:

   - restituirea permisului de conducere;
   - suspendarea exercitării dreptului de a conduce;
   - anularea permisului de conducere.

Titularul permisului de conducere reținut pentru implicarea într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat victime sau pentru săvârșirea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice poate solicita procurorului care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanței de judecată învestită cu soluționarea cauzei prelungirea dreptului de circulație, cu câte cel mult 30 de zile. (art. 111, alin. 6 din OUG nr. 195/2002).

Pentru restituirea permisului de conducere

Permisul de conducere se restituie titularului acestuia (sau persoanei împuternicite de acesta în acest scop), în situația în care s-a dispus restituirea permisului de conducere sau perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule a expirat, în baza următoarelor documente:

 • - Carte de identitate;
 • - Dovada înlocuitoare a permisului de conducere (în original)

În situația în care, dovada înlocuitoare a permisului de conducere a fost distrusă/pierdută, se poate prezenta o declarație notarială în acest sens sau se poate completa o declarație pe proprie răspundere în fața polițistului de la ghișeu din care să reiasă aceste aspecte.

Pentru restituirea permisului de conducere care a fost reținut pentru săvârșirea de contravenții

 1. Dacă conducătorul auto se află în evidența Serviciului Rutier de pe raza județului de domiciliu, permisul de conducere se păstrează la Serviciul Rutier până la restituirea acestuia (la expirarea perioadei de suspendare) (art. 191, alin. 2 din Regulamentul pentru aplicarea OUG nr. 195/2002, aprobat prin H.G. nr. 1391/2006);
 2. Dacă conducătorul auto se află în evidența altui Serviciului Rutier (deține permis de conducere eliberat de autoritățile competente din alte județe), permisul de conducere se trimite la Serviciul Rutier care îl are în evidență după 15 zile de la reținerea acestuia. (art. 191, alin. 1 din Regulamentul pentru aplicarea OUG nr. 195/2002, aprobat prin H.G. nr. 1391/2006);
 3. Dacă conducătorul auto deține permis de conducere eliberat de autoritățile competente din străinătate, permisul de conducere se trimite după 15 zile de la reținerea acestuia la poliția rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în vederea remiterii acestuia către reprezentanța diplomatică a statului respectiv sau către autoritatea emitentă a acestuia, după caz. (art. 212, alin. 1 din Regulamentul pentru aplicarea OUG nr. 195/2002, aprobat prin H.G. nr. 1391/2006);
  • Titularul unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină poate solicita, în termen de 15 zile de la reținerea permisului de conducere, ca documentul să fie păstrat la Serviciul Rutier pe raza județului în care a săvârșit fapta, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, pentru a-i fi restituit. (art. 212, alin. 3 din Regulamentul pentru aplicarea OUG nr. 195/2002, aprobat prin H.G. nr. 1391/2006);
  • Titularul unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva căruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României (art. 113, alin 1^1 din OUG nr. 195/2002, art. 220 din Regulamentul pentru aplicarea OUG nr. 195/2002, aprobat prin H.G. nr. 1391/2006).